کرونا و نگاهی به فلسطین اشغالی از درون
(محمد اصغری)
در اثری تازه منتشر شده از دانشگاه امام صادق با عنوان کرونا و گفتمانهای ادیان ابراهیمی (ایمان، معنویت و مناسک) به کوشش استادم دکتر حسن بشیر و همکاران، چند فصل را قلمی کردهام که دو بخش آن به بررسی ابعادی از بحران کرونا در فلسطینِ اشغالی با تمرکز بر اعراب ۴۸ و افراطگرایان حریدی پرداخته است. در این فصول تالیفی و ترجمهای، تلاش کردهام به زوایایی کمتر پرداختشده از مسالهی فلسطین در منابع فارسی بپردازم. متاسفانه در زبان فارسی فقر جدی پژوهش درباب مسالهی فلسطین وجود دارد و تا چنین حفرهای پر نشود، پیشرفت مسالهی فلسطین در جامعهی ایرانی با صعوبت مواجه خواهد بود. آنچه در پی میآید چکیدهای از دو فصل “مواجهه یهودیت حریدی در فلسطین اشغالی با کرونا” و “مقابله با همهگیری کووید ـ 19؛ نقش رهبری اثربخش در میان فلسطینیان ساکن اراضی 48” است؛ برای تهیه کتاب میتوانید از اینجا اقدام کنید:
🔺مواجهه یهودیت حریدی در فلسطین اشغالی با کرونا
چکیده: بحران جهانگیر کرونا همه شئون زندگی انسانی را تحت تاثیر خویش قرار داد که از آن جمله نهاد دین و جامعهی دینداران است. مطالعه تاثیر یک بحران جهانی بر جامعه دینداران میتواند تصویری کلانتر از تاثیر و تاثر دین و بحرانها را به دست دهد. این پژوهش نیز با مطالعه حریدیان در سرزمینهای اشغالی، به عنوان یک جامعهی بسته و دیندارِ افراطی، و بررسی نوع مواجهه آنها با بحران کرونا، در پی دستیابی به عوامل انگیزاننده و بحرانزا در میانهی این همهگیری است. حریدیها به عنوان یک سویهی افراطگرا و منحصربهفرد دینی، جامعهای شایستهی مطالعه برای شناخت بهتر اثرات کرونا بر دین و نوع واکنش دینداران به این بیماری هستند. مواجههای که به تعمیق هرچه بیشتر شکاف میان افراطگرایان یهودی با جامعهی اسرائیل میانجامد. امری که در نهایت هر دو سویهی این شکاف را به سمت ادغام دیگری در خود رهنمون میسازد. این در حالیست که کرونا بر ناپایداریِ مرزهای تکفیکشده میان جامعهی منزوی افراطگرایان مذهبی با دیگر بخشهای جامعهی میزبان صحه گذاشته است. به این منظور مجموعه پژوهشهای کاربردی انجام یافته بر روی جامعه حریدیهای اسرائیل مرور شده و تلاش این پژوهش بر آن بوده تا ارائهای منسجم و با تکیه بر بینشی جامعهشناختی و فرهنگی از رفتارهای جامعه حریدی داشته و تاثیر کلان این بحران بر دوگان سکولاریسم و بنیادگرایی در لایهی سیاستی رژیم صهیونیستی را بررسی نماید.
🔺مقابله با همهگیری کووید ـ 19؛ نقش رهبری اثربخش در میان فلسطینیان ساکن اراضی 48
چکیده: اعراب 48 بنا بر آمار اعلامی اسرائیل 21 درصد از جمعیت این رژیم را تشکیل میدهند؛ با این حال علیرغم ریسک ابتلای بالا در این جمعیت و خطر بیماریهای زمینهای، تنها 8.8 درصد از موارد تایید شده و 3.6 درصد از مرگ و میر ناشی از کووید 19 را شامل میشوند. پژوهش پیشروی تفاوت در الگوهای بیماری و مرگ و میر ناشی از کووید 19 را در جمعیت اعراب 48، الترا ارتدکس و به طور کلی اسرائیل را نشان داده و دلایل احتمالی پایین بودن میزان بیماری در میان اعراب را بررسی میکند.