حقوق شهروندی باید به یک گفتمان و مطالبه عمومی تبدیل شود
به گزارش روابط عمومی دانشگاه امام صادق علیهالسلام و به نقل از خبرگزاری دانا دکتر حسن بشیر؛ عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق علیهالسلام در نشست «سواد رسانه ای و حقوق شهروندی» که در روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت در مرکز همایش های بین المللی صدا سیما برگزار شد، ضمن تبیین رابطه سه مفهوم «شهروندی»، «گفتمان» و «رسانه» ضرورت تقویت همکاری و هم افزایی علمی رسانه ها در تقویت گفتمان حقوق شهروندی بر پایه الگوی اسلامی- ایرانی را خواستار شدند.
وی تاکید کرد که گفتمان یک «فکر هژمونیک» است که بر پایه افکار عمومی شکل می گیرد و در شرایط و موقعیت های خاص، سایر افکار را به حاشیه میراند و در جامعه مسلط میشود.
رئیس اندیشکده تحلیل گفتمان راهبردی ضمن اظهار اینکه «گفتمان شناسی» نیازمند بررسی و تحلیل های گفتمان حاکم بر جامعه دارد، نیازمند نوعی از فرهنگ سازی و فهم عمیقتر برای ایجاد تحولات بعدی در راستای پیشرفت و تعالی کشور است.
بشیر بیان داشت که در یک فراتحلیل وسیع از دهها مقاله علمی-پژوهشی و پایان نامه های مرتبط با موضوع شهروندی نتایج به دست آمده بیانگر این است که رسانه ها عامل اساسی آگاهی جامعه در رابطه با حقوق شهروندی است که فهم، شناخت و عملیاتی سازی این حقوق نیازمند سواد رسانه ای در همه زمینه ها است. بدون سواد رسانه ای امکان پیاده سازی حقوق شهروندی در جامعه دچار چالش های جدی میشود.
وی با تاکید بر اینکه ناآگاهی از حقوق شهروندی ایجاد کننده آشوب و بی نظمی است، اعلام داشت که آگاهی صحیح بر پایه قانونمندی و پایبندی به اخلاق اجتماعی ضامن تحقق حقوق شهروندی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه بیان داشت که اسلام اصول حقوق شهروندی را بخوبی تبیین و تعیین کرده است که برخی از این موارد: «تقدم حق حیات معنوی بر مادی»، «حمایت از کرامت و عزت انسانی»، «تاکید بر حقوق، وظایف و مسئولیت شهروندی در برابر همدیگر»، «توجه به عدالت اجتماعی»، «تاکید بر تناسب رفتاری دولت با مردم»، «توجه به اصل مصلحت عمومی» و «تلازم حق و تکلیف» است.